91778696

pia@oslo-akupunktur.no

onsdag 11. mai 2011

Spedbarnskolikk


Når man prater om kolikk tenker man med en gang på gråtende, irritable  babyer  med  mulige magesmerter med tilhørende  slitne og fortvilte foreldre.
Årsak til spedbarnskolikk er ukjent, babyer kan rammes allerede noen få dager etter fødsel, men oftest 2-3 uker senere og vare opptil 3-4 måneders alder.
Kolikk som begrep antyder at noe skjer i tarmen, den gir anfallsvise smerter  pga sammentrektinger i musklene i bukhulen.   Smertene kommer og går, ofte på ett bestemt tidspunkt på døgnet, noen barn gråter omtrent hele tiden.
Viktig å ta seg en tur til legen for å utelukke andre årsaker til symptomene og bekrefte at det dreier seg om kolikk, siden alvorlige sykdommer kan ha en rask utivikling hos spedbarn.

Hva gjør man med et  kolikkbarn?
For de babyer som har korte gråteperioder hjelper det å bli holdt, gynget eller klappet eller strøket  forsiktig på ryggen.  Hos noen hjelper det med varme og å ligge på magen. Viktig er det at babyen får rape opp mest mulig luft under og  etter måltidene for å unngå luftsmertene.
               
Kan akupunktur hjelpe?
I Tradisjonell Kinesisk medisin er vi mest opptatt av å differensiere symptomene for å kunne hjelpe effektivt.   
Noen barn trenger da å styrkes generelt, andre trenger hjelp til å stimulere fordøyelsen, derav hvilke punkter blir valgt for behandling.
Barn under 10 år trenger ikke å ligge med nålene. Man velger færrest mulige punkter og  setter dem inn i noen sekunder ,treffer på akupunkturpunktet, og ut igjen.
Barn responderer raskt på akupunktur og trenger ofte 2-5 behandlinger avhengig av symptomene.
Allerede på vei hjem etter behandling  kan barnet oppleve en  forbedring, ofte blir en del luft sluppet ut og barnet kan falle til ro og sove.
Akupunktur viser seg å ha god effekt for mange. Noen foreldre beskriver behandlingsprosessen som “mirakuløst” siden de opplever en rask forbedring,  og en forbedret livskvalitet for hele familien.

Innholdet av innleget er  tatt ut fra Naturmedisin og Amming:  Spedbarnskolikk og Akupunktur
 artikkel i Ammenytt nr. 2 1994 av Oddveig Birkeflet. sykepleier og akupunktør N.F.K.A.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar